Vállalkozói karrierút – kiégéstől az újrakezdésig

2023 első félévének záró Switch üzleti reggelijén nem kis fába vágtuk a fejszénk: 4 beszélgetőpartnert hívtunk egy nagyon fontos témához, ami a kiégés volt.

Vendégeink:

Békéssy Olga, alapító-főszerkesztő: Női váltó, 21. Század Kommunikáció, Női Váltó Vállakozói Klub
Olgi sokáig vezető hírműsorok szerkesztő riportere volt, fiai születése után saját kommunikációs céget alapított. A Női Váltó online magazinon keresztül számos karrierváltást, karrierutat mutattak be mélységektől magasságokig. A történetek révén közösség épült és mára már Vállalkozói Klubot, Fesztivált szerveznek.

Filep Szilvia, márkaépítési és üzletfejlesztési szakértő, coworking specialista
A hazai freelancer ökoszisztéma építésében 2013 óta vállal aktív szerepet. A globális online munka oldal, az Upwork egykori trénere, a FreelancerBlog alapítója és szerzője, a globális szabadúszó közösséget építő Freelance Business Community marketingvezetője. 2020 eleje óta egyre aktívabban vesz részt a közösségi irodai munkavégzés népszerűsítésében és izgalmas terek, koncepciók létrehozásában. Legfrissebb projektje a veszprémi Katedra Coworking.

Joó Zsuzsanna, Business és life coach, karrier-tanácsadó, mesterelme moderátor, A nők és a karrierpara, és a Life coaching – Érted, Veled című könyvek szerzője
Zsuzsanna 2004 óta karrier-tanácsadóként, karrier coachként dolgozik saját vállalkozásában. Több mint ezer ügyféllel való munkája során többek között alkalma volt megtapasztalni, hogyan élik meg a sikereiket és sikertelenségeiket az emberek. Hogyan tudják összeegyeztetni munkájukat a családi életükkel, milyen árat kell fizetni azért, ha valaki a karrierjét építi.

Zimonyi Barbara Katedra tréningmūhely tréner és coach
Végzős egyetemistaként lett vállalkozó. Azóta ennek a létezésnek elsajátította minden csínját-bínját, magasságát és mélységét. A korrepetáló magántanárból a Katedra Veszprém alapítója lett, később a Katedra Fanchise hálózat szakmai hátterét biztosította, oktatók munkáját kordínálta. Az életközepi váltása óta trénerként és coachként segítem vállalkozók és cégvezetők munkáját.

A két órás időkeretet egy rövid elmélettel kezdtük: Mit jelent a “csendes kilépés” (quiet quitting)? Mit tehetünk a munkahelyi kiégés ellen?

A Collins English Dictionary minden évben kiválasztja az év legfontosabb, legjellemzőbb szavait, kifejezéseit. 2022-ben a top 10-be sorolta a “csendes kilépést”. Ez a jelenlég azt jelenti, hogy az emberek nem mondanak fel a munkahelyükön, hanem a minimumot teszik a munkájukba, csak a szükséges energiát fektetik a feladatok elvégzésére. A tendenciát évek óta tanulmányozzák és két értemezése van: pozitív (az egyén törekszik a munka/magánélet egyensúlyára és a csendes kilépés egy védekező mechanizmus) és negatív (kiégés egyik jele, a kizsákmányolt munkavállaló így válaszol az egyre nagyobb terhelésre). A májusi Switch üzleti reggelin a résztvevők egyetértettek abban, hogy ez elsősorban munkaviszonyban értelmezhető, hisz vállalkozóként, ha nem hozzuk a legjobb teljesítményt, akkor az ügyfél/megrendelő nem fog visszatérni hozzánk és ezzel a vállalkozás is veszélybe sodorható. A kiégés jelei azonban a vállalkozói létben is megtapasztalható. A szakirodalom 5 fázist különböztet meg, amelyek intenzitása, hossza egyénenként változhat. Ezekről a személyes megélésekről beszéltek meghívott vendégeink: hogyan ismerték fel a kiégést, mi volt a legmotiválóbb a váltásban, mi volt a legnagyobb félelmük. Hasznos és inspiráló volt hallgatni őket.

Az esemény helyszíne is rendhagyó volt: Katedra Coworking Veszprém (Veszprém,Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 18), ami a városban a munkavégzés új, modern helyszíne lett májustól. A résztvevők az elsők között ismerkedhetnek meg a hely adta lehetőségekkel.

A Switch üzleti reggeli sorozat most három hónap szünetet tart. Ősszel folytatjuk!

 

Szakértelem: