Minden, amit teszünk, nyomot hagy maga után!

Hányszor hallottad az elmúlt évben: minden, amit az internetre felteszel az ott is marad?

Digitális lábnyomot hagyunk magunk után amerre csak járunk a kibertérben, olyan jeleket, nyomokat, amelyek online jelenlétünk után maradnak, és amelyekből következtetni lehet a tevékenységünkre. Ezen az új, sokszor ismeretlen terepen talán jobban odafigyelünk arra, hogy mekkora ez a lábnyom.
Ezzel ellentétben a való világban jelenlétünk sokkal természetesebb, és talán kevésbé vagyunk tudatosak abban a tekintetben, mekkora lábnyomot hagyunk magunk után évről évre. A Föld erőforrásait használjuk mindennapi létezésünk, a munkavégzés, közlekedés, táplálkozás, ruházkodás, kikapcsolódás és minden egyéb tevékenységünk során. De vajon tudjuk-e, hogy milyen mértékben?
Ezt mutatja meg az ökológiai lábnyomunk.

A Global Footprint Network jóvoltából több évtizedre visszamenőleg megismerhetjük, hogy mekkora egy-egy ember vagy ország ökológiai lábnyoma a rendelkezésére álló biokapacitásához képest. Vagyis az a földterület és vízfelszín, ami a szükségletei előállításához és keletkező hulladékai elhelyezéséhez szükséges, ahhoz képest, ami valójában a rendelkezésére áll.
Mi Magyarországon több, mint 2,5 Földdel kellene, hogy rendelkezzünk ahhoz, hogy a szükségleteinket elő tudjuk teremteni. De mivel csak egy Földünk van, idén már május 25-én feléltük a tartalékainkat.

Azóta „hitelből” működünk… Számos ország ökológiai hitelt tud nyújtani (pl. Kanada, Dél-Amerikai országok, Ausztrália, számos afrikai és ázsiai ország), vagyis a biológiai termőterületük nagyobb, mint az ökolábnyomuk. Ugyanakkor a fejlett világ jellemzően többet használ a javakból, mint amennyit megtermelni képes. A globális túllövés napja idén augusztus 1-re esett, az emberiség ekkorra használta el az adott évben felhasználható erőforrás keretét.

Nagyon kíváncsivá tett, vajon az én személyes ökológiai lábnyomom hogyan járul hozzá a teljes egészhez?

Első lépésként felmértem a saját fogyasztásaim ökológiai lábnyomát. Ehhez segítségül hívtam a KÖVET Egyesület ökológiai lábnyom kalkulátorát: https://okolabnyom.kovet.hu/ (érdemes kipróbálni, a kitöltés mindössze 6-8 percet vesz igénybe).

A kalkulátor négy fő témacsoportban vizsgálja életviteli döntéseimet: étkezés, közlekedés / utazás, háztartási energiafogyasztás és hulladékkezelés, valamint vásárlási és fogyasztási szokások.

Mielőtt a kiértékelés gombra kattintottam, jóleső érzés volt bennem, hogy mennyi mindent teszek magam is az ökológiai lábnyomom csökkentéséért: megújuló energiát használok, komposztálok, ügyelek a hulladékkeletkezés csökkentésére, a vásárlási szokásaimat jelentősen átalakítottam, előnyben részesítem a közösségi közlekedést…

Mégis meglepődtem a számításon: 2,1* több biokapacitásra van szükség a jelenlegi szokásaim fenntartásához, mint ami a rendelkezésemre áll:

Jobban átgondolva, találtam több olyan pontot is, amivel átszervezve életvitelemet, tovább csökkenthetem a személyes ökológiai lábnyomomat. 

De mi a helyzet a közösségekkel, vállalkozásokkal, munkahelyekkel, amikben működünk? Mind jellemezhetők ezzel a mutatóval? Elég jól teljesítenek? Lehet-e átgondoltabb, felelősségteljesebb a működésük? 

 „Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy!” (Theodore Roosevelt, az USA egykori elnöke)

Így született meg a gondolat, összhangban a BENT Egyesület értékrendjével: közelgő konferenciánkat, az EmpowerHer Balaton vállalkozói konferenciát alakítsuk a környezeti fenntarthatóság elvei mentén.

A KÖVET Egyesületben tapasztalt és támogató szakmai partnerre találtunk elképzelésünk megvalósítása kapcsán. A fenntartható gazdaságért folytatott munkája során a KÖVET Egyesület a Zöld Iroda program után a Zöld rendezvényekre vonatkozó kritériumrendszerét is megalkotta.

Vállalásunk szerint ennek a kritériumrendszernek szeretnénk minél magasabb arányban megfelelni szeptember 27-28-án, a rendezvényt megelőző és azt követő időszakban.

Ebben partneri együttműködésre számítunk és szorosan együtt dolgozunk a szervező csapat tagjaival, a konferencia helyszínével, szolgáltatóival, előadóival, kiállítóival és résztvevőivel egyaránt. Különös figyelmet fordítunk majd az anyag- és energia felhasználásunkra, a hulladék csökkentésére és megfelelő kezelésére, környezetkímélő megoldások, szolgáltatások bevezetésére, bemutatására, ismertetésére.

Számunkra is izgalmas utazás ez, melynek részleteiről folyamatosan beszámolunk majd. 

Hívunk és várunk: tarts velünk, tapasztaljuk meg együtt hogyan tehetünk többet a fenntartható közösségi eseményekért!

#EmpowerHerBalaton #KÖVET #Zöldrendezvény #ökotudatostervezés

Szerző: Tóthné File Edina, Wellbeing, EHS és Team Transzformáció Tanácsadó

Szakértelem: