A tehetséges szakemberek bevonzása

Continental Logo empowerher balaton

Idén a 2. EmpowerHER Balaton üzleti konferencián már megismerkedhettetek 4 Continentalnál dolgozó szakemberrel, hiszen a „Neked mi a szupererőd?” kerekasztal-beszélgetésben Csomai Noémi, tehetséggondozásért és szervezetfejlesztésért felelős csoportvezető és Komáromi Krisztina, Function Technical Lead, árulta el nekünk, hogy ők honnan merítenek erőt a dolgos hétköznapokban, illetve Rasovszky Kata, Employer Branding és kommunikációs koordinátor, egy workshoppal segítette azokat, akik a Z generációnak szeretnének hitelesen és sikeresen kommunikálni.

Most egy interjút hoztunk még Lengyel Orsolyával, a Continental HR vezetőjével, akivel az esélyegyenlőség és a nemek közötti egyensúly kérdéseiről beszélgettünk.

 

BENT Szakmai Közösség: A tehetséges szakemberek bevonzása versenyelőnyt jelent. Mit tapasztalatok az autóipar, a műszaki terület mennyire vonzó a nők számára?

Lengyel Orsolya Continental

Lengyel Orsolya, Continental: Észrevehető egy növekvő tendencia ebben a tekintetben, de szerintem még mindig az jellemző, hogy a tágabb társadalmi tényezők nagy szerepet játszanak abban, hogy a nők a műszaki területet vonzónak tekintsék, még akkor is, ha erős érdeklődést éreznek magukban ez iránt. Bár már nem olyan mértékben, mint korábban, de még mindig jellemző a szakmák
nemek szerinti megosztottsága, és ebben a mérnöki szakma inkább férfias, sok esetben a szülők részéről, akik iránymutatást adnak a fiataloknak.

BENT Szakmai Közösség: Milyen előnyei vannak, ha a nemek közötti egyensúly megjelenik egy vállalatnál?

Lengyel Orsolya, Continental: Az autóiparban is érzékelhető, hogy a technológiai fejlődés intenzitása olyan munkaerőpiaci változásokat eredményez, amik a nőknek új kihívásokat jelentenek, egyben lehetőséget is arra, hogy láthatóbb módon érvényesülhessenek.
Szerencsére már itthon is omlanak le a falak a férfi-női szakmák kapcsán a vállalatoknál és inkább a kompetenciák kerülnek előtérbe. Szerintem a legfontosabb, hogy a munkahelyen megtaláljuk az egészséges egyensúlyt a nemek arányában a szervezet minden szintjén, mert a különböző nézőpontok segítenek a kiegyensúlyozottabb döntéshozatalban, illetve harmonizálják az együttműködést.

BENT Szakmai Közösség: Milyen tanácsot adnál fiatal nőknek, akik az iparban szeretnének karriert építeni? Vagy akár karrierváltóként hogyan indulhat el?

Lengyel Orsolya, Continental: A legfontosabb, hogy minden nő megtalálja saját útját és döntse el, milyen szerepet kíván betölteni az életében. A társadalmi elvárások és a külső nyomás helyett a belső értékek és az önazonosság keresése legyen az, ami meghatározza az útjukat.
Bízzanak abban, hogy egy felelős és előremutató gondolkodással bíró vállalat támogatni fogja őket a karrier tervük megvalósítása során.

BENT Szakmai Közösség: Hogyan segíthetnek a vállalatok a sokszínűség és befogadás előmozdításában, hogy támogatóbb környezetet biztosítsanak a női dolgozók számára?

Lengyel Orsolya, Continental: Számos előadással, programmal készülünk mi is a vállalatunk részéről. Akár egyetemi látogatások kapcsán, akár nálunk szervezett programok alkalmával találkozunk a pálya iránt érdeklődő fiatalokkal.
Kiemelném legutóbbi rendezvényünket, a Női mérnök leszek nap-ot, melynek során pályaválasztás előtt álló lányokat hívtunk meg hozzánk, betekintést nyerhettek a női
mérnökök munkájába, akik személyes tapasztalataikat, sikereiket osztották meg velük bízva abban, hogy felkeltjük az érdeklődésüket és magabiztosan fognak majd elindulni azon a pályán, ami iránt érdeklődnek és nem utolsó sorban meggyőzzük őket arról, hogy nagyon várjuk őket pár év múlva.

A Continental Hungary az EmpowerHER Balaton 2024 ezüst fokozatú támogatója volt.

Szakértelem: