Igazán motivált munkavállalók? A pénzügyi jóllét kulcs a hosszú távú elégedettséghez

Hogyan lehet a fizetésemelések helyett valódi, hosszú távú elégedettséget és motivációt elérni a munkavállalók körében? Sipos Csaba, vállalati juttatási és financial wellbeing szakértővel Tóthné File Edina, a BENT Szakmai Közösség munkahelyi jóllét szakembere beszélgetett. A riportból kiderül, miért fontos a pénzügyi jólléttel kapcsolatos ismeretek oktatása, és hogyan segíthet ez a vállalatoknak abban, hogy a dolgozók anyagi biztonságban érezzék magukat. Megismerhetjük a leggyakoribb pénzügyi hibákat, amelyeket a munkavállalók elkövetnek, és gyakorlati tippeket kapnak a HR szakemberek, hogy támogathassák a munkavállalók hosszú távú pénzügyi céljainak megvalósítását.

BENT Szakmai Közösség: Úgy látjuk, hogy a munkavállalói elégedettség és motiváció hosszú távú fenntartása a vállalkozások egyik legnagyobb kihívása, különösen a mai gyorsan változó gazdasági környezetben. A pénzügyi bizonytalanság növekedésével egyre több munkáltató dönt amellett, hogy magasabb juttatási csomagot kínál a kollégáinak. Te mennyire tartod jó megoldásnak a fizetésemelést a munkavállalók jóllétének növelése érdekében? 

Sipos Csaba Health&Wealth: A béremelés önmagában nem jelent tartós megoldást, nem hoz hosszú távú motivációt. A munkavállalók körülbelül három-hat hónapig érzik jobban magukat a fizetésemelést követően, de utána visszaesnek a korábbi problémákba, mert a megnövekedett bevételeikkel párhuzamosan megnövelik a kiadásaikat is. Hiszek abban, hogy először megfelelő pénzügyi oktatást kell nyújtani, majd csak ezután érdemes béremelést vagy bónuszt adni. Ez hosszú távon sokkal jobb és tartósabb eredményhez vezet.

BENT Szakmai Közösség: Milyen problémákkal találkozol leggyakrabban a munkavállalók pénzügyi szokásait illetően?

Sipos Csaba Health&Wealth: Gyakran találkozom azzal, hogy a munkavállalók a plusz jövedelmüket technológiai eszközökre, luxuscikkekre költik. Például az egyik nagy telekommunikációs cégnél a dolgozók Xboxokat és Playstation 5-öket vásároltak a bónuszaikból, ahelyett, hogy megtakarításokat képeztek volna. Ez egy elég gyakori probléma.

BENT Szakmai Közösség: Miért fontos pénzügyi jóllétet oktatni a cégeknél?

Sipos Csaba Health&Wealth: A Magyar Nemzeti Bank korábbi felmérése alapján még a magasan iskolázott, magasabb jövedelmű családok felnőtt tagjai sem képesek megfelelő mintát adni gyermekeiknek az életminőséget jelentősen befolyásoló pénzügyi-gazdasági kérdésekben. A Financial Wellbeing by Grantis pénzügyi tudatosságról szóló tréning célja, hogy felnőtteknek és gyerekeknek is átadjuk a pénzügyi tudatosság alapjait, és megtanítsuk, hogyan kezeljék megfelelően a pénzüket.

BENT Szakmai Közösség: Milyen cégeket oktattatok eddig ezen a területen?

Sipos Csaba Health&Wealth: Többek között a Vodafone, Unilever, Thermo Fisher, BP és Swickon cégeknél tartottunk tréningeket. Az IT szektor is egyre nagyobb érdeklődést mutat.

BENT Szakmai Közösség: Miről szólnak ezek a tréningek? Milyen gyakorlati tanácsokat adtok a pénzügyi tréningek során?

Sipos Csaba Health&Wealth: A tréningek során a pénzügyi Maslow-piramist vizsgáljuk meg, a munkavállalók pénzügyi helyzetét tesszük rendbe alulról felfelé haladva. Az első lépés mindig az, hogy segítsünk nekik felépíteni egy vészhelyzeti tartalékot, majd kitűzni egy megtakarítási célt. 

Az egyik alapvető tanács, hogy próbálják meg a jövedelmük 50%-át az alap kiadásokra, 30%-át időszakos költségekre, mint nyaralás vagy autójavítás fordítani, és 20%-ot megtakarításokra félretenni. Továbbá, fontosnak tartjuk, hogy három különböző időtávra szóló tartalékot képezzenek.

BENT Szakmai Közösség: Hogyan tudtok segíteni a munkavállalóknak abban, hogy hosszú távú pénzügyi céljaik legyenek?

Sipos Csaba Health&Wealth: Az oktatásaink során segítünk a dolgozóknak, hogy tisztán lássák pénzügyi céljaikat. Nem az a lényeg, hogy új Xboxot vegyenek, hanem hogy például saját lakásuk legyen, vagy gyermekeik jövőjét biztosítsák. Az oktatásunk során mindig arra koncentrálunk, hogy miért és hogyan érdemes pénzügyekkel foglalkozni, nem pedig arra, hogy konkrét pénzügyi termékeket reklámozzunk.

BENT Szakmai Közösség: Mi a legfontosabb üzeneted a munkáltatók és HR szakemberek számára?

Sipos Csaba Health&Wealth: Fontos, hogy ne csak fizetést adjanak a dolgozóknak, hanem segítsenek nekik elérni pénzügyi céljaikat. Érdemes ezekről is beszélni a teljesítményértékelő interjúk során, hogy a dolgozók tudják, mit szeretnének elérni pénzügyeikben. Ez hosszú távon nagyobb elégedettséget és motivációt eredményez.

BENT Szakmai Közösség: Hol és mikor találkozhat veled az, aki szeretne többet megtudni a programról, a saját vállalkozására szabott lehetőségekről?

Sipos Csaba Health&Wealth: Következő nyílt workshopom az EmpowerHER Balaton üzleti konferencián lesz Balatonalmádiban szeptember 28-án https://bentbalaton.hu/empowerher/

Hiszek abban, hogy egy minőségi cég megadhatja a dolgozó érzelmi, testi, szociális és pénzügyi biztonságát. Juttatásokon és képzéseken, de még inkább példamutatáson keresztül. A workshopon megmutatom azokat a lehetőségeket, amellyel a munkáltatók nem csak munkahelyet, de egy biztonságot adó környezet is képesek teremteni. 

A programról bővebb információ itt található: https://grantis.hu/grantis-financial-wellbeing/

Szakértelem: